Βασικό Εισόδημα: Πανελλαδική έρευνα σε Δημάρχους
Έργο: Η Contentativa σε συνεργασία με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ έχει σε εξέλιξη μια αρχική έρευνα για το Bασικό Eισόδημα που απευθύνεται σε όλες και όλους τους Δημάρχους της Ελλάδας. Σκοπός της να αποτιμήσει τις απόψεις των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης - και ειδικότερα των Δημάρχων - για το Βασικό Εισόδημα και να ανιχνεύσει τις στάσεις τους απέναντι στην πιθανότητα πιλοτικής εφαρμογής Βασικού Εισοδήματος στον δήμο τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως ενδιάμεσο βήμα για ένα πιο σε βάθος ερευνητικό πρόγραμμα σε ελληνικούς δήμους, που θα επιλεγούν ως περιπτώσεις μελέτης, μέσα στο 2023.
Πλαίσιο έργου: Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενόψει της αλλαγής του εργασιακού τοπίου αλλά ειδικά μετά την επιτάχυνση της κρίσης φτώχειας που η πανδημία προκάλεσε, η συζήτηση για το Βασικό Εισόδημα δείχνει να κερδίζει έδαφος παγκοσμίως. Το Βασικό Εισόδημα νοείται ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως επιδοματική πολιτική. Πρόκειται για μία τακτική πληρωμή σε κάθε πολίτη μίας χώρας ή μίας περιοχής, η οποία είναι επαρκής για τη διασφάλιση της διαβίωσης, είναι εξατομικευμένη, ανεξαρτήτως υπαρχόντων πόρων και προτύπων συμπεριφοράς, αφορολόγητη και ακατάσχετη.
Χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Κένυα εφαρμόζουν πιλοτικά το μέτρο του Βασικού Εισοδήματος με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγική κινητοποίηση του πληθυσμού, όσο και σε ζητήματα δικαιωμάτων, χειραφέτησης και ψυχικής υγείας. Πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υπόλοιπης Ευρώπης επίσης εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν πιλοτικές προσεγγίσεις, ενώ η καρδιά του Βασικού Εισοδήματος χτυπά στην Ισπανία και ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη. Εκεί έχουν ήδη μελετήσει τα θετικά αποτελέσματα της πιλοτικής πρωτοβουλίας που εφάρμοσαν πριν τρία χρόνια και πλέον στοχεύουν σε ένα πιο διευρυμένο πρόγραμμα παροχής Βασικού Εισοδήματος, αρχής γενομένης από το 2023, με ειδική κρατική υπηρεσία που στήθηκε από το μηδέν για να επιβλέψει το έργο.
Ακολουθώντας την τάση, ομιλίες προβληματισμού και διαλόγου διοργανώθηκαν και στην Ελλάδα το 2021 και φέτος, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας πολιτών για το βασικό εισόδημα. Στον εκδοτικό χώρο ήδη κυκλοφορούν δύο βιβλία στα ελληνικά: «Βασικό Εισόδημα, Πώς θα το επιτύχουμε;», του Γκάι Στάντινγκ, από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου και «Βασικό Εισόδημα για όλους», των Βαν Παρέις και Γιαννίκ Βάντερμπορχτ, από τις εκδόσεις Πόλις.
Διάρκεια έργου: Ιούνιος - Νοέμβριος 2022
Τελευταία ενημέρωση - εκδήλωση έργου: Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2022, στο Impact Hub Athens, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Contentativa με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Καλεσμένος ήταν ο Σέρζι Ραβεντός, Διευθυντής του γραφείου πιλοτικής εφαρμογής του Βασικού Εισοδήματος της Καταλονίας, Διδάκτορας Κοινωνιολογίας. Την εκδήλωση υποστήριξε το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Böll.
Για να δείτε όλη την εκδήλωση:
ΣΥΔ - Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου [συνέντευξη]
Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) με σκοπό την παρουσίαση δράσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.
Πλαίσιο έργου: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εργαστηρίων ενδυνάμωσης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της παρουσίασης καλών πρακτικών διεκδίκησης δικαιωμάτων / συνηγορίας.
Περιγραφή: Η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, παρουσιάζει το Σωματείο, την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή τη δράση συνηγορίας, τα βήματα προς την επίτευξη του σκοπού, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τους τρόπους με τους οποίους τα ξεπέρασαν. Περιγράφει επίσης τη σημερινή κατάσταση.
Διάρκεια βίντεο: 09':06"
Γλώσσα: Ελληνικά
GENERATION 2.0 RED – Manolada Watch [συνέντευξη]
Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) με σκοπό την παρουσίαση δράσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.
Πλαίσιο έργου: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εργαστηρίων ενδυνάμωσης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από την Contentativa και της παρουσίασης καλών πρακτικών διεκδίκησης δικαιωμάτων / συνηγορίας.
Περιγραφή: Η Ισμήνη Καρυδοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του Generation 2.0 RED, παρουσιάζει την ΑΜΚΕ, την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή τη δράση συνηγορίας, τα βήματα προς την επίτευξη του σκοπού, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τους τρόπους με τους οποίους τα ξεπέρασαν. Περιγράφει επίσης τη σημερινή κατάσταση.
Διάρκεια βίντεο: 06':07"
Γλώσσα: Ελληνικά
Golden Dawn Watch - Παρατηρητήριο για τη δίκη της ΧΑ
Έργο: Απόσπασμα από παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) με σκοπό την παρουσίαση δράσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.
Πλαίσιο έργου: Mutual Understanding Respect and Learning (MURAL)
Περιγραφή: O Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων για ζητήματα μεταναστών και προσφύγων, παρουσιάζει εν συντομία το goldendawnwatch και την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή τη δράση συνηγορίας.
Διάρκεια βίντεο: 01':25"
Γλώσσα: Ελληνικά - Αγγλικά
Το εμβόλιο για την COVID-19 πρέπει να φτάσει σε όλους
Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) για το θέμα του εμβολίου για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19
Πλαίσιο έργου: Διεκδίκηση δικαιωμάτων στον τομέα της υγείας και των παγκόσμιων προτεραιοτήτων
Περιγραφή: Η ομάδα της CΟΝΤΕΝΤΑΤΙVA παρουσιάζει βίντεο σχετικά με την πρόσβαση στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19. Κύριο θέμα αποτελεί η παραγωγή και η απρόσκοπτη διάθεση εμβολίου για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως έχουν δηλώσει οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., το εμβόλιο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής καινοτομίας, που δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλειστικά συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ρίσκου καλύπτεται από δημόσιους πόρους.
Προκλήσεις: Το έργο υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα. Περιλάμβανε εξωτερικά γυρίσματα, σπικάζ σε δύο γλώσσες και τελική οπτικοακουστική δίγλωσση παραγωγή (ελληνικά και αγγλικά). Τα εμπόδια πρόσβασης στο εμβόλιο και εν γένει στην έρευνα και ανάπτυξη, δεν κατέχουν ουσιαστική θέση στο δημόσιο διάλογο. Η οπτική αποτύπωση του θέματος συνιστά τη βασικότερη πρόκληση.
* Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βίντεο είναι Ιουλίου
Διάρκεια βίντεο: 1':09"
MURAL International Study Visit Athens 2019
Συνεργασία με: Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη
Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής αποτύπωσης της Διεθνούς Συνάντησης Μελέτης
Πλαίσιο έργου: Mutual Understanding Respect and Learning (MURAL)
Περιγραφή: Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MURAL, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή Συνάντηση των εταίρων στην Αθήνα, από τις 10 έως 12 Μαΐου 2019. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, 40 συμμετέχοντες του προγράμματος από χώρες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν στοιχεία της κουλτούρας τους, ιδέες και εμπειρίες ως ενεργοί πολίτες. Συζήτησαν για δικαιοσύνη, διαθρησκευτικότητα και μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.
Προκλήσεις: Το έργο υλοποιήθηκε σε 3 συνεχόμενες ημέρες στην Αθήνα. Περιλάμβανε εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα, συνεντεύξεις σε δύο γλώσσες και τελική οπτικοακουστική δίγλωσση παραγωγή (ελληνικά και αγγλικά). Στηριχθήκαμε σε συνενεύξεις των συμμετεχόντων και στους περιπάτους στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και στα Πετράλωνα, στο σημείο της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν.
Διάρκεια βίντεο: 13':19"