Το εμβόλιο για τον COVID-19 πρέπει να φτάσει σε όλους

Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) για το θέμα του εμβολίου για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19

Πλαίσιο έργου: Διεκδίκηση δικαιωμάτων στον τομέα της υγείας και των παγκόσμιων προτεραιοτήτων

Περιγραφή: Η ομάδα της CΟΝΤΕΝΤΑΤΙVA παρουσιάζει βίντεο σχετικά με την πρόσβαση στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19. Κύριο θέμα αποτελεί η παραγωγή και η απρόσκοπτη διάθεση εμβολίου για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως έχουν δηλώσει οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., το εμβόλιο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής καινοτομίας, που δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλειστικά συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ρίσκου καλύπτεται από δημόσιους πόρους.

Προκλήσεις: Το έργο υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα. Περιλάμβανε εξωτερικά γυρίσματα, σπικάζ σε δύο γλώσσες και τελική οπτικοακουστική δίγλωσση παραγωγή (ελληνικά και αγγλικά). Τα εμπόδια πρόσβασης στο εμβόλιο και εν γένει στην έρευνα και ανάπτυξη, δεν κατέχουν ουσιαστική θέση στο δημόσιο διάλογο. Η οπτική αποτύπωση του θέματος συνιστά τη βασικότερη πρόκληση.

* Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βίντεο είναι Ιουλίου

Διάρκεια βίντεο: 1':09"


MURAL International Study Visit Athens 2019

Συνεργασία με: Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη

Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής αποτύπωσης της Διεθνούς Συνάντησης Μελέτης

Πλαίσιο έργου: Mutual Understanding Respect and Learning (MURAL)

Περιγραφή: Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MURAL, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή Συνάντηση των εταίρων στην Αθήνα, από τις 10 έως 12 Μαΐου 2019. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, 40 συμμετέχοντες του προγράμματος από χώρες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν στοιχεία της κουλτούρας τους, ιδέες και εμπειρίες ως ενεργοί πολίτες. Συζήτησαν για δικαιοσύνη, διαθρησκευτικότητα και μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.

Προκλήσεις: Το έργο υλοποιήθηκε σε 3 συνεχόμενες ημέρες στην Αθήνα. Περιλάμβανε εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα, συνεντεύξεις σε δύο γλώσσες και τελική οπτικοακουστική δίγλωσση παραγωγή (ελληνικά και αγγλικά). Στηριχθήκαμε σε συνενεύξεις των συμμετεχόντων και στους περιπάτους στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και στα Πετράλωνα, στο σημείο της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν.

Διάρκεια βίντεο: 13':19"