Σκάκι στις πλατείες: γνωριμία με τους Σκακιστικούς Ομίλους

Στο πλαίσιο του έργου "Σκάκι στις πλατείες" δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους δύο Σκακιστικούς Ομίλους, με τους οποίους συνεργαστήκαμε αυτές τις 12 ημέρες της διοργάνωσης. Παρουσίασαν on camera την ιστορία και τα επιτεύγματά τους, τις προκλήσεις και τις ανάγκες για τις οποίες ζητούν να μεριμνήσει η Πολιτεία, είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής: η στέγαση, η δικαιότερη κατανομή πόρων, η αντιμετώπιση του προβλήματος της κάρτας αθλητή για παιδιά μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα και ουσιαστικά δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα. Σχολιάζουν τη συνύπαρξη και την επίπτωση των διαδικτυακών σκακιστικών πλατφορμών, αλλά και των απανωτών κρίσεων, όπως τις ζουν στα Πατήσια.

Για τον Αθλητικό Όμιλο "Τρεις Αστέρες '89" μίλησε ο Πρόεδρός του, Γιώργος Ρίζος. Το βίντεο έχει διάρκεια 10':34":

Για τον Σκακιστικό Πολιτιστικό Όμιλο "Ιωάννης Σταματόπουλος" μίλησε ο προπονητής και συνιδρυτής του, Μάρκος Ηλιάδης. Το βίντεο έχει διάρκεια 12':24":

Σκάκι στις πλατείες

'Εργο: Ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023) η διοργάνωση της Contentativa «Σκάκι στις Πλατείες». Η ιδέα ήταν απλή: ανοίγουμε σκακιέρες σε διαφορετικές πλατείες της Αθήνας και προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να παίξουμε σκάκι. Δωρεάν.

Για το έργο μας ήταν σημαντικά τρία στοιχήματα: η επανοικειοποίηση και το άνοιγμα στον δημόσιο χώρο μετά το κλείσιμο που έφερε η πανδημία, η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών γύρω από την κουλτούρα του σκακιού και η εστίαση στο παιχνίδι αντί της νίκης ή της ήττας.

Παίξαμε σκάκι στις πλατείες Αγίου Δημητρίου Όπλων, Παπαδιαμάντη, Αμερικής και τον πεζόδρομο της οδού Κουρτίδου. Απευθυνθήκαμε σε παιδιά και γονείς που ήξεραν ή δεν ήξεραν σκάκι, που είχαν παίξει παλαιότερα και δεν θυμούνταν τις κινήσεις ή δεν είχαν πια κάποιον/αν να παίζουν. Η παρουσία προπονητών από τον Αθλητικό Όμιλο Τρεις Αστέρες ’89 και τον Σκακιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Σταματόπουλος» ενθάρρυνε μικρούς και μεγάλους να πάρουν θέση στις σκακιέρες. Η μετάφραση και εκτύπωση των προσκλήσεων σε 5 γλώσσες ενθάρρυνε την ξενόγλωσση συμμετοχή και ευχαριστούμε για αυτό το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευεργετικές επιπτώσεις του σκακιού, αφιερώσαμε δύο ημέρες σε κοινωνικά θέματα:

Στην προαγωγή της ειρήνης, μέσα από την ανακοίνωση της επανεκκίνησης του διαγωνισμού φωτογραφίας “Ειρήνη είναι..” για την περίοδο 2023-2024. Βασικό θέμα του διαγωνισμού για αυτή τη χρονιά: «Ειρήνη είναι… συνύπαρξη». Ο διαγωνισμός θα συνδιοργανωθεί με το ελληνικό τμήμα του διεθνούς οργανισμού Κόσμος χωρίς πολέμους και βία.

Στην πρόληψη της Νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς πρόσφατες έρευνες αναφέρουν πως οι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Πρόθεση της Contentativa είναι να συνεχιστεί η διοργάνωση από την Άνοιξη και μετά, που ο καιρός θα αρχίσει και πάλι να το επιτρέπει. Μέχρι τότε θα τροφοδοτήσουμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με δύο βίντεο - παρουσιάσεις της ιστορίας και της προσφοράς των δύο αθλητικών συλλόγων με τους οποίους συνεργαστήκαμε.

Το «Σκάκι στις Πλατείες» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων και της Novelty ΚΟΙΝΣΕΠ.

Διάρκεια έργου: Μάιος - Οκτώβριος 2023.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τις δράσεις του ΣυνΑΘΗΝΑ του Δήμου Αθηναίων.


Βασικό Εισόδημα ΙΙ: μελέτη περιπτώσεων Δήμου Τρικκαίων και Δήμου Χαλανδρίου

Έργο: Η Contentativa σε συνεργασία με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου - και με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ - έχει σε εξέλιξη δεύτερη έρευνα για το Bασικό Eισόδημα στην Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά η έρευνα γίνεται σε βάθος και απευθύνεται σε μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων και εκπροσώπους συλλογικοτήτων που υπάρχουν στους Δήμους Τρικκαίων και Χαλανδρίου. Σκοπός της να αποτιμήσει τις απόψεις τους για ζητήματα φτώχειας, προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεσματικότητάς τους, γνώσεων για την πολιτική του Βασικού Εισοδήματος και δυνατοτήτων εφαρμογής της.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως ενδιάμεσο βήμα για το στόχο της πιλοτικής εφαρμογής πολιτικής βασικού εισοδήματος σε κάποιον ελληνικό δήμο μέσα στα επόμενα έτη.

Διάρκεια έργου: Φεβρουάριος - Νοέμβριος 2023.


Βασικό Εισόδημα Ι: Πανελλαδική έρευνα σε Δημάρχους

Έργο: Η Contentativa σε συνεργασία με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ έχει σε εξέλιξη μια αρχική έρευνα για το Bασικό Eισόδημα που απευθύνεται σε όλες και όλους τους Δημάρχους της Ελλάδας. Σκοπός της να αποτιμήσει τις απόψεις των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης - και ειδικότερα των Δημάρχων - για το Βασικό Εισόδημα και να ανιχνεύσει τις στάσεις τους απέναντι στην πιθανότητα πιλοτικής εφαρμογής Βασικού Εισοδήματος στον δήμο τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως ενδιάμεσο βήμα για ένα πιο σε βάθος ερευνητικό πρόγραμμα σε ελληνικούς δήμους, που θα επιλεγούν ως περιπτώσεις μελέτης, μέσα στο 2023.

Πλαίσιο έργου: Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενόψει της αλλαγής του εργασιακού τοπίου αλλά ειδικά μετά την επιτάχυνση της κρίσης φτώχειας που η πανδημία προκάλεσε, η συζήτηση για το Βασικό Εισόδημα δείχνει να κερδίζει έδαφος παγκοσμίως. Το Βασικό Εισόδημα νοείται ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως επιδοματική πολιτική. Πρόκειται για μία τακτική πληρωμή σε κάθε πολίτη μίας χώρας ή μίας περιοχής, η οποία είναι επαρκής για τη διασφάλιση της διαβίωσης, είναι εξατομικευμένη, ανεξαρτήτως υπαρχόντων πόρων και προτύπων συμπεριφοράς, αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Κένυα εφαρμόζουν πιλοτικά το μέτρο του Βασικού Εισοδήματος με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγική κινητοποίηση του πληθυσμού, όσο και σε ζητήματα δικαιωμάτων, χειραφέτησης και ψυχικής υγείας. Πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υπόλοιπης Ευρώπης επίσης εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν πιλοτικές προσεγγίσεις, ενώ η καρδιά του Βασικού Εισοδήματος χτυπά στην Ισπανία και ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη. Εκεί έχουν ήδη μελετήσει τα θετικά αποτελέσματα της πιλοτικής πρωτοβουλίας που εφάρμοσαν πριν τρία χρόνια και πλέον στοχεύουν σε ένα πιο διευρυμένο πρόγραμμα παροχής Βασικού Εισοδήματος, αρχής γενομένης από το 2023, με ειδική κρατική υπηρεσία που στήθηκε από το μηδέν για να επιβλέψει το έργο.

Ακολουθώντας την τάση, ομιλίες προβληματισμού και διαλόγου διοργανώθηκαν και στην Ελλάδα το 2021 και φέτος, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας πολιτών για το βασικό εισόδημα. Στον εκδοτικό χώρο ήδη κυκλοφορούν δύο βιβλία στα ελληνικά: «Βασικό Εισόδημα, Πώς θα το επιτύχουμε;», του Γκάι Στάντινγκ, από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου και «Βασικό Εισόδημα για όλους», των Βαν Παρέις και Γιαννίκ Βάντερμπορχτ, από τις εκδόσεις Πόλις.

Διάρκεια έργου: Ιούνιος - Νοέμβριος 2022

Τελευταία ενημέρωση - εκδήλωση έργου: Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2022, στο Impact Hub Athens, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Contentativa με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Καλεσμένος ήταν ο Σέρζι Ραβεντός, Διευθυντής του γραφείου πιλοτικής εφαρμογής του Βασικού Εισοδήματος της Καταλονίας, Διδάκτορας Κοινωνιολογίας. Την εκδήλωση υποστήριξε το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Böll.

Για να δείτε όλη την εκδήλωση:


ΣΥΔ - Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου [συνέντευξη]

Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) με σκοπό την παρουσίαση δράσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Πλαίσιο έργου: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εργαστηρίων ενδυνάμωσης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της παρουσίασης καλών πρακτικών διεκδίκησης δικαιωμάτων / συνηγορίας.

Περιγραφή: Η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, παρουσιάζει το Σωματείο, την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή τη δράση συνηγορίας, τα βήματα προς την επίτευξη του σκοπού, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τους τρόπους με τους οποίους τα ξεπέρασαν. Περιγράφει επίσης τη σημερινή κατάσταση.

Διάρκεια βίντεο: 09':06"

Γλώσσα: Ελληνικά


GENERATION 2.0 RED – Manolada Watch [συνέντευξη]

Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) με σκοπό την παρουσίαση δράσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Πλαίσιο έργου: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εργαστηρίων ενδυνάμωσης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από την Contentativa και της παρουσίασης καλών πρακτικών διεκδίκησης δικαιωμάτων / συνηγορίας.

Περιγραφή: Η Ισμήνη Καρυδοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του Generation 2.0 RED, παρουσιάζει την ΑΜΚΕ, την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή τη δράση συνηγορίας, τα βήματα προς την επίτευξη του σκοπού, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τους τρόπους με τους οποίους τα ξεπέρασαν. Περιγράφει επίσης τη σημερινή κατάσταση.

Διάρκεια βίντεο: 06':07"

Γλώσσα: Ελληνικά


Golden Dawn Watch - Παρατηρητήριο για τη δίκη της ΧΑ

Έργο: Απόσπασμα από παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) με σκοπό την παρουσίαση δράσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Πλαίσιο έργου: Mutual Understanding Respect and Learning (MURAL)

Περιγραφή: O Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων για ζητήματα μεταναστών και προσφύγων, παρουσιάζει εν συντομία το goldendawnwatch και την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή τη δράση συνηγορίας.

Διάρκεια βίντεο: 01':25"

Γλώσσα: Ελληνικά - Αγγλικά


Το εμβόλιο για την COVID-19 πρέπει να φτάσει σε όλους

Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής επικοινωνίας (βίντεο) για το θέμα του εμβολίου για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19

Πλαίσιο έργου: Διεκδίκηση δικαιωμάτων στον τομέα της υγείας και των παγκόσμιων προτεραιοτήτων

Περιγραφή: Η ομάδα της CΟΝΤΕΝΤΑΤΙVA παρουσιάζει βίντεο σχετικά με την πρόσβαση στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19. Κύριο θέμα αποτελεί η παραγωγή και η απρόσκοπτη διάθεση εμβολίου για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως έχουν δηλώσει οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., το εμβόλιο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής καινοτομίας, που δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλειστικά συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ρίσκου καλύπτεται από δημόσιους πόρους.

Προκλήσεις: Το έργο υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα. Περιλάμβανε εξωτερικά γυρίσματα, σπικάζ σε δύο γλώσσες και τελική οπτικοακουστική δίγλωσση παραγωγή (ελληνικά και αγγλικά). Τα εμπόδια πρόσβασης στο εμβόλιο και εν γένει στην έρευνα και ανάπτυξη, δεν κατέχουν ουσιαστική θέση στο δημόσιο διάλογο. Η οπτική αποτύπωση του θέματος συνιστά τη βασικότερη πρόκληση.

* Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βίντεο είναι Ιουλίου

Διάρκεια βίντεο: 1':09"


MURAL International Study Visit Athens 2019

Συνεργασία με: Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη

Έργο: Παραγωγή οπτικοακουστικής αποτύπωσης της Διεθνούς Συνάντησης Μελέτης

Πλαίσιο έργου: Mutual Understanding Respect and Learning (MURAL)

Περιγραφή: Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MURAL, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή Συνάντηση των εταίρων στην Αθήνα, από τις 10 έως 12 Μαΐου 2019. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, 40 συμμετέχοντες του προγράμματος από χώρες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν στοιχεία της κουλτούρας τους, ιδέες και εμπειρίες ως ενεργοί πολίτες. Συζήτησαν για δικαιοσύνη, διαθρησκευτικότητα και μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.

Προκλήσεις: Το έργο υλοποιήθηκε σε 3 συνεχόμενες ημέρες στην Αθήνα. Περιλάμβανε εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα, συνεντεύξεις σε δύο γλώσσες και τελική οπτικοακουστική δίγλωσση παραγωγή (ελληνικά και αγγλικά). Στηριχθήκαμε σε συνενεύξεις των συμμετεχόντων και στους περιπάτους στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και στα Πετράλωνα, στο σημείο της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν.

Διάρκεια βίντεο: 13':19"